SLO
Domov Zemljevid strani Dodaj med priljubljene
Pokličite nas: 03/700 14 75
Nasvet strokovnjaka


Obiščite nas

Vgradne omare HOBY d.o.o.

Podlog v Sav. dolini 60, 3311 Šempeter v Sav. dolini

T: 03 700 14 75
F: 03 700 14 76
E: info@hoby.si
 

DOBRODOŠLI V ČUDOVITI SVET BARV

6.5.2011
Barve. Najdemo jih povsod okoli sebe, v naravi, domu, pisarni, avtomobilu. Ponavadi jih vzamemo kot nekaj povsem samoumevnega in sploh ne opazimo odtenkov, tonov in intenzivnosti barv, ki nas obkrožajo. Če se želite prepričati, kako pomembne so barve, potem se ozrite okoli sebe in si predstavljajte prostor brez barv, vse v različnih odtenkih sive barve.
V prostoru lahko barve popolnoma spremenijo izgled. Tudi če steno prebarvate iz čiste bele na rahlo krem, boste videli, da se vzdušje prostora spreminja z vsakim potegom čopiča in je občutek v prostoru popolnoma drugačen, ko končate. Vsaka soba, ki jo ustvarimo, nam ustvarja določeno vzdušje, nekatere dajejo bolj sproščujoč, ležeren občutek druge bolj uraden, formalen občutek. Nekatere spodbujajo meditativno vzdušje druge pa so svetle in zračne ter dajo občutek svobode in odprtosti.

Barva je ključen element pri ustvarjanju vzdušja v določeni sobi in določene barve nas vodijo v točno določena počutja.

Verjetno že veste, da so majhne sobe videti večje in prostornejše, če  jih pobarvamo s svetlimi odtenki barve in da velike sobe izgledajo manjše in bolj domače pobarvane v temnejših barvah. Toda ali ste vedeli, da se pravzaprav lažje skoncentriramo v sobi, ki je pobarvana s temnejšimi barvami? Tudi gledano skozi zgodovino, so bile v vsakem obdobju priljubljene drugačne barve, zato se vam zelo hitro lahko zgodi, da bo stilno opremljena soba v Viktorijanskem slogu pobarvana z modernimi barvami popolnoma neharmonična, četudi bo vse ostalo pohištvo ustrezalo stilu.

Oblikovalci imajo na voljo ogromno število odtenkov, tako iz narave kot tudi umetno ustvarjenih. Ko barvamo lahko kombiniramo barve, tako da ustvarimo nove barve v nešteto različnih odtenkih. Proizvajalci različnih izdelkov od blazin do luči uporabljajo to veliko paleto. Poleg vse opreme pa morate razmisliti tudi o barvah umetnin, ki jih boste razobesili ali postavili v sobi, ki jo opremljate.

Da bo izbira barv lažja, bomo vsak mesec pogledali drug odtenek - njegove možnosti kombiniranja z drugimi barvami in zgodovinsko obdobje, kateremu pripada, kako je barva videti na veliki površini kot je stena ali pa na majhnih dodatkih npr. blazinah na zofi.
Povečaj pisavo
Pmanjšaj pisavo
©2008-2012 Vgradne omare HOBY d.o.o. I Vse pravice pridržane I Slike so simbolične I
Domov